Historik

Namnet Kasvasen kommer ur att området för länge sen var en kärrmark där man bröt märgel. För att kunna köra med häst lade man vase (ris o grenar) och sedan har man kasad (glidit) på riset. Märgeln som bröts var en början till sedimentär kalksten som bildats av snäckor. Märgeln var mjuk och grävdes upp för hand för att användas som jordförbättringsmedel – en föregångare till dagens konstgödning.

Byn Ludaröd bestod av sju gårdar där tre gårdar flyttades ut från byn vid enskiftet som där startade år 1825. Ytterligare två gårdar flyttades ut senare. Någon tid efter enskiftet flyttades gård nummer sex till Kasvasen, på den tiden en kringbyggd gård. Delar av marken till gården fanns dock kvar i byn. Flytten finns inte upptagen i dokumentationen från enskiftet, lantmätaren tycks inte varit involverad, så årtalet från flytten är oklar.

När dåvarande ägare till Kasvasen överlät gården till sonen, fanns det två ogifta döttrar som det skulle sörjas för. Därför byggdes två hus med en markbit till varje, några stenkast från gården. I det ena huset bosatte sig bonden och i det andra fick de ogifta döttrarna bo. “Bondens” hus ligger idag på höger sida om vägen, och det andra till vänster, innan man kommer fram till gården. Gården hade nummer 6:6B, marken som var kvar I Ludaröd hade nr 6:6A, och döttrarnas hus fick nummer 6:6C. Bondens hus hade inget nummer. Ingen dokumentation kring uppförandet av husen finns tillgänglig, men med tanke på husens byggnadsstil är de troligen uppförda i mitten av 1800-talet.

En mycket dimmig morgon år 1931 brann gården ner till grunden, det antas vara ett blixtnedslag då det kom en åskknall, men det ryktas att branden kan vara anlagd. Gården uppfördes igen samma år. Stallet och logen byggdes bredare än ursprunget och har bara tre längor. Det var mycket fattiga tider så allt byggnads-matieral som gick att återanvända ingår i dagens byggnader. Dock har en omfattande renovering av bostadshuset gjorts. 

Idag har alla husen lagfarter efter en rekonstruktion av tomterna hos lantmäteriet.

Källa: Ortnamnsregistret i Kristianstad län, dokumentation från enskiftet i Ludaröd samt muntlig tradition från orten.